Røntgenbilleder

Røntgenbilleder  (bitewings) Hvorfor?

Bitewings på en ung patient, der ikke har fyldninger, men caries i en 6-års tand i overmunden (6+)

Når du kommer til tandeftgersyn, vil du af og til blive informeret om, at vi tager et sæt røntgenblilleder - også kaldet bitewings. Nogen patienter mener ikke, det kan være nødvendigt, for de har gode tænder, men røntgenbilleder hjælper os meget under eftersynet.


På bitewings ser vi efter flere ting: nye huller (caries), spalter ved fyldninger, caries under kroner og fyldninger, parodontose og tandfrembrud, tandsten mm.


Vi kan desværre ikke se alt ved at kigge i munden,  og ligeså kan vi heller ikke se hele sandheden på et 2D røntgenbillede.  Fx. kan gamle sølvfyldninger skygge for caries, men  de to elementer sammenholdt giver et godt overblik over din tandsundhed.

Vi sammenligener også nye røntgenbilleder med de gamle, for at følge et lille cariesangreb - bliver det større? Skal der laves en fyldning, eller kan vi observere lidt endnu?  Er parodontosen blevet  generel, eller ligger den stadig lokalt ved få tænder?


Her arbejder vi med digitale røntgenplader, der efter optagelse scannes i journalen og derefter renses for  information. Optaglese og scanning tager få minutter, der udledes meget lidt stråling og tandlægen kan  stille en diagnose  hurtigt.

Tandlægeskolen og sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi tager røntgenbilleder ved tandeftersyn hvert andet år, med mindre der er indikation for andet fx. meget få ændringer eller få tænder. Sygesikringen giver tilskud til disse røntgenbilleder, og prisen er fastlagt på under 200 kr.

Bitewings på et barn, der er ved at skifte mælketænder

Bitewings på en voksen patient, der har parodontose og tandsten

Bjæverskov Tandlægecenter

Tlf. 56 87 04 74

Skovbovej 29 - 4632 Bjæverskov